Născută la Atena, Anna a venit să studieze la Timișoara, pentru ca visul ei să devină realitate. Pe toată durata studiilor universitare de medicină veterinară, grecoaica a căutat să continue în România sportul pe care îl practica în Grecia, săritura cu prăjină. Însă, în orașul de pe Bega nu a găsit infrastructura pentru a-și continua sportul favorit. În schimb, a ales fotbalul american. „Am început să mă antrenez cu ei de la mijlocul lui 2016. Timp de un an, mă antrenam doar fără echipamentul specific, iar apoi am început să studiez tot mai mult, cu ajutorul băieților care mi-au trimis și clipuri”, spune studenta.
De aici până la a ajunge să joace cu băieții în 2018, lucrurile au decurs firesc. „Joc în echipa defensivă, sunt cornerback (CB). Antrenorul mi-a dat ceva minute în amicalul din iarnă, cu Budapest Cowbeless, iar apoi am jucat puțin cu Târgu Mureș și la meciul cu Bucharest Rebels de la București. Înțeleg că, deocamdată, nu pot primi așa multe minute, pentru că sunt începătoare”, a punctat grecoaica.
A pus bazele unei echipe de fete la Timișoara
Ambițioasă, Anna Vazou nu se mulțumește cu postul pe care îl joacă acum și vrea să progreseze. Pentru asta, se va pregăti și în Danemarca. „În octombrie voi merge la o tabără de antrenamente în Copenhaga. Acolo mă voi antrena să joc wide receiver și sper ca apoi să pot juca și aici în echipa ofensivă”, spune grecoaica.
Anna este singura care joacă alături de băieții, dar sunt și alte fete care practică flag-football, forma fără contacte fizice dure.
De altfel, tocmai Anna a și adus alte fete la fotbalul american. „Deoarece unei prietene au început să-i placă tot mai mult antrenamentele, am început să caut fete la facultate și la sală și am adunat 6-7. Facem antrenamente mai potrivite pentru femei, deoarece celelalte fete nu vor să joace cu băieții. Eu mi-am dorit foarte mult să joc, am discutat cu antrenorii și când am aflat că este permis, am început să mă antreneze în echipament complet”, spune viitorul medic veterinar.
În regulament nu se specifică dacă jucătorii trebuie să fie bărbați sau femei
În echipa celor de la Timișoara 89ers, Anna nu a fost „discriminată”. „Ea a apărut la echipă în 2016 doar pentru a face mișcare inițial. Ulterior, a început să aprecieze atmosfera și să aducă și alte prietene cu ea. Așa a apărut ideea 100% a ei de a face o echipă feminină. Ea doar se schimbă în alt vestiar față de noi, își exprimă punctul de vedere când e cazul”, ne-a povestit președintele echipei, Paul Ruja.
Adversarii și arbitri (în România există și arbitri femei), au privit-o însă cu scepticism. Dar Anna a putut juca, deoarece în regulamentul campionatului românesc nu se specifică nimic despre sexul celor din teren. „A fost la un moment dat o situație stănjenitoare, când arbitrii și adversarii ne-au întrebat dacă chiar vrem să o băgăm pe teren. Dar când a intrat s-a apărat impecabil la un jucător advers. În regulament nu există un articol care să specifice că jucătorii pot fi doar bărbați sau că femeile nu au drept de joc”, a mai spus Ruja.
De la balet, la săritura cu prăjina
Anna Vazou a fost obișnuită de mică să aibă activitate fizică. Grecoaica a făcut balet, iar apoi a trecut la atletism. „Am făcut balet timp de 10 ani, la nivel semi-profesionist. Ce ironie, balet și fotbal american! Până la 13-14 ani am făcut balet, iar la 12 ani am început atletismul. Am concurat în probe de heptatlon, iar apoi m-am axat în special pe săritura cu prăjina. De când am devenit studentă în Timișoara nu am mai putut face asta, pentru că, cel puțin aici, în oraș, nu am unde practica acest sport. Dar m-am îndrăgostit aici de fotbalul american”, a mărturist colega celor de la 89ers.
Studenta venită din Grecia a idolatrizat-o ani de zile pe multipla campioană olimpică rusoaica Yelena Isinbayeva. „Yelena Isinbayeva a fost idolul meu ani de zile. Acum avem și noi o grecoaică foarte bună, Katerina Stefanidi”, a povestit Anna.
Timișoara, mai verde decât Atena
Anna e de trei ani venită la studii la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului și se va reîntoarce la toamnă pentru anul IV. Îi place mult în Timișoara. „Îmi doream să devin chirurg și iubesc mult animalele, mai ales caii. De aceea, am decis să le combin pe cele două. Am niște prieteni de familie în Atena ai căror părinți au studiat aici. De aceea am ales Timișoara. E un oraș foarte frumos. E mai multă verdeață și sunt mai multe parcuri ca în Atena. Îmi place și faptul că e străbătut de un râu. Mi-am făcut mulți prieteni de trei ani de când sunt aici”, a mai spus grecoaica.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER